Montag, 28. Juli 2014

Eine Reise:Kloster Einsiedeln,Schweiz-Едно пътуване:Манастирът Айнзиделн,Швейцария



Любимо място на папите на Далай Лама е параклисът Нотр Дам край Люцерн. Три са нещата, които всеки трябва да направи щом стигне до манастира Айнзиделн, който е сгушен насред Тъмната гора над езерото на Люцерн в Швейцария.
Първо да застане пред митичната Черна мадона, която се намира в параклиса Нотр Дам в църквата. Говори се, че тя изцерява всяка болест. На нея се е молил и папа Йоан-Павел II. Второто е да си купи от огромните восъчни свещи, които са известни с това, че не текат и не миришат. Производството им е тайна технология на монасите в манастира. Тези невероятни свещи се палят на рождени дни и на различни семейни празници, защото се вярва, че носят просперитет, на всеки, който ги закупи. И последното нещо, което не бива да пропуска всеки дошъл до тук, е да “изпие” водата от 14-те чучура от чешмата, която се намира в подножието на великата обител. Това се прави, ако искате да намерите любов или някой определен да ви обикне. Много е важно да се спазва последователността, а именно по посока на часовниковата стрелка.
Ако имате късмета да попаднете на меса, която се изпълнява тук, ще помните преживяването цял живот. Звукът на органът е невероятен и изпълващ. В манастира се намира и една от най-големите библиотеки на света, съхраняваща стотици хиляди томове.
Свещено място за всички католици е манастирът Айнзиделн. Легендата разказва, че в местността Тъмната гора през далечната 861 година, свети Мейнрад, благочестив и добър мъж, бива нападнат и убит от разбойници. На местопрестъплението са присъствали два гарвана, които издали убийците. По този случай символ на манастира станали именно тези черни птици. Манастирът е строен през XIII век. Невероятната му, импозантна фасада се вижда от километри. Във вътрешността си манастирът впечатлява с помпозен стил барок и само злато, розов и бял цвят, които го правят да изглежда повече като дворец, отколкото на църква и манастир.
Параклисът, който съхранява Черната мадона, се намира в предната част на църквата, а там ежегодно стоят монахини, туристи от различни националности, бебета в колички, тийнейджъри и старци, всеки от които вярващ в каква ли не религия. Черната мадона е откликнала на молитвите на папи и архиепископи, на крале и кралици, даже и на Далай Лама. Но най-вече дарява енергия на болните и страдащите хора.
“Голямото осветяване” е традиция, която е посветена на Христос. Историята започва от Свети Мейнрад. След неговото убийство, 40 години по-късно, на мястото на неговата колиба, първите отшелници построили своя обител, която посветили на Синът Божи. Според поверието самият Христос е посветил тази църква на майка си Дева Мария. И до днес се разказва тази красива приказка, и на 14 септември се чества денят на “Голямото осветяване”. На този казват, Христос се появил целият облян в светлина, и по този метод целият манастир светва в свещи.
Черната мадона е изработена от дърво, от майстор дошъл от Южна Германия, в средата на XV век. Изработката е повече от перфектна. Девата е с леко разпилени коси, роклята е стегната с колан, а гънките й стигат чак до стъпалата. След 1600 година статуята бива обличана с костюми от кралския двор на Испания, и Девата и младенецът са с малки коронки.
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen