Mittwoch, 2. April 2014

2 April- Internationaler Kinderbuchtag- 2 април-Международен ден на детската книга

З
Seit 1967 wird am oder um den 2 April, dem Geburtstag von Hans Christian Andersen, der Internationale Kinderbuchtag (ICBD = International Children’s Book Day) gefeiert. Damit soll die Freude am Lesen unterstützt und Interesse für das Kinder- und Jugendbuch geweckt werden.






Знаете ли ,че книгите също празнуват?.Международният ден на книгата се отбелязва в цял свят.Датата съвсем не е избрана случайно, защото на 2 април преди 206 години в Одензе се ражда датският писател Ханс Кристиан Андерсен. Сигурни сме, че няма възрастен, който да не е израснал с приказките му: "Новите дрехи на царя", "Оловният войник", "Малката русалка", "Малката кибритопродавачка", “Принцесата и граховото зърно"…

През 1967 г. по решение на Международния съвет за детската книга (с официален статут на член на УНИЦЕФ и ЮНЕСКО), 2 април е обявен за Международен ден на детската книга. Определянето на специален празник на книгата за деца има за цел да вдъхне любов към четенето у децата и да обърне вниманието на обществото върху детската книга и литературата за деца като цяло.

По традиция от 1967 г. насам всяка година различна страна е домакин на отбелязването на този празник. Страната домакин обикновено предлага темата на отбелязването и кани известен писател да напише обръщение към децата от целия свят, а известен детски илюстратор да направи плаката на честванията.


1 Kommentar: